15è. aniversari (1999 - 2014)
 
 

Documentació

L'Any Max Aub recupera la veu de l'"espanyol voluntari"

Article publicat a “El Periódico” el 18/01/03 per Luz Sanchís

Max Aub (1903-1972) era fill d'alemany jueu i de francesa, va créixer a París, va viure a València i es va exiliar a Mèxic. Però es va fer escriptor espanyol perquè va voler escriure en aquesta llengua. Aquest any es commemora el centenari del seu naixement i s'han organitzat nombrosos actes al voltant de la seva figura. La Residencia de Estudiantes va acollir ahir a Madrid la presentació de l'homenatge, que constarà d'exposicions, congressos, representacions teatrals i reedicions de les seves obres. Elena i María Luisa Aub, dues de les filles de l'escriptor, van participar en la presentació del centenari juntament amb el secretari d'Estat de Cultura, Luis Alberto de Cuenca; el conseller de Cultura de la Generalitat Valenciana, Manuel Tarancón; el director de la fundació i comissari del centenari, Miguel García Sanchis, i l'escriptor José María Merino.

OBLIT INJUST

El conseller Tarancón va voler deixar clar que l'homenatge no serà només cosa d'un any: "La recuperació de l'obra de Max Aub, injustament oblidada, va començar fa temps i té garantia de futur, no és una fogonada ni una mascletà". Merino i García Sanchis també van cridar l'atenció sobre l'oblit en què va caure l'obra d'Aub durant molts anys, "quan els llibres de literatura s'acabaven el 1898 i els professors no l'anomenaven". El centenari permetrà unificar les visions, no sempre encertades, sobre aquest "polièdric escriptor", que va cultivar novel.la, conte, assaig, memòries, microrelats, teatre i poesia. Merino va recordar que l'autor d'El laberinto mágico i La gallina ciega va ser un "espanyol voluntari" perquè va triar escriure en castellà, i una de les grans veus del segle XX per la seva "precisió, concisió, originalitat i lèxic extraordinari". Aub, per a qui la política "era una qüestió de moral", va mantenir una independència absoluta des de la seva ideologia socialista i es va exiliar a Mèxic després de ser detingut a França i tancat en camps de concentració a l'acabar la Guerra Civil. Vinc, però no torno", va dir Aub el 1969, quan va viatjar a Espanya. La seva negativa a transigir amb el franquisme el va convertir en un "exiliat professional", segons Merino.

EXPOSICIONS I CONGRESSOS

Durant aquest any commemoratiu s'organitzaran multitud d'actes culturals a Madrid, València, Sogorb, París i Mèxic que pretenen reflectir el cosmopolitisme i la diversitat de les activitats intel.lectuals que va dur a terme l'escriptor. Se celebraran mostres com "El universo de Max Aub", que s'inaugura el dia 20 a València i que després viatjarà a Madrid, París i Mèxic; Max Aub en el laberinto del siglo XX i "Las geografías de Max Aub". També s'han convocat beques, un premi de curtmetratges i un altre de periodisme, taules rodones, congressos a París, Verona i Santander i un cicle de teatre en què es representaran Narciso, El cerco i Yo vivo, a més de la impressió d'un segell de correus commemoratiu.

Tornar