15è. aniversari (1999 - 2014)
 
 

Documentació

Amor i mort en temps d’estraperlo

Article publicat al diari “Avui” el 13/05/10 per Jordi Capdevila

El prolífic Jordi Sierra i Fabra ha recuperat el policia republicà Miquel Mascarell, que va aconseguir prou èxit l’any passat amb Quatre dies de gener, per fer un retaule dela Barcelona dels anys 40. Una ciutat gris, trista i miserable, però també amb nou-rics que s’han apuntat al sistema.

L’inspector de policia Miquel Mascarell va ser condemnat a mort amb l’entrada dels franquistes a Barcelona per la seva fidelitat a la República, una pena que va ser commutada per presó i treballs forçats en condicions infrahumanes al Valle de los Caídos. Sense saber com ni per què, el juliol del 1947 surt en llibertat. Poques hores després de tornar a Barcelona i allotjar-se en una miserable pensió, ja rep un sobre amb mil pessetes, una fotografia d’una dona bella i una adreça on anar. A canvi haurà de fer investigacions policials privades per desxifrar una misteriosa trama d’amors i enveges, que amaga un rerefons d’interessos de poder per liderar la nova burgesia sorgida del canvi polític.

Mascarell descobrirà la nova Barcelona de la prostitució en barris baixos i també la d’amants amb pisos de luxe. Furgarà en els jocs d’influències dels nous rics, engreixats econòmicament per les relacions quemantenen amb el poder.

Seran set dies de suspens, amb sorpreses contínues en descobrir coms’han fet fortunes des del no-res i l’entrellat de les noves trames del poder econòmic generades per tota mena de tràfics d’influències polítiques lligades a l’estraperlo. Però també conviurà amb gent bona que ho va perdre tot a la guerra, antics coneguts que sobreviuen, i una vida de carrer prou esperançada. El que el sorprendrà més és la proliferació d’una prostitució digna, única sortida de molt bona gent per superar tanta fam i misèria. I li tornarà les ganes de viure trobar persones respectables que ho van perdre tot a la guerra: família, feina i amics, i que lluiten amb forces sobrehumanes per descobrir els culpables directes de les seves desgràcies. Tot plegat, una novel·la dinàmica, amb bones descripcions, am bllenguatge de carrer de l’època, que també denuncia la cruenta repressió política i social.

Una altra obra de ben llegir d’un autor prou conegut pels seus 9 milions de lectors d’arreu, ja que li han traduït una bona part de les seves 370 obres publicades, moltes d’infantils i juvenils.

Tornar