15è. aniversari (1999 - 2014)
 
 

Documentació

Relat de sang i guerra atapeït de pau

Article publicat al diari “Avui” el 22/04/10 per Jordi Capdevila

Un clam de pau, tolerància, altruisme i amor explicat amb un extens relat tenyit d’enveges, odis, venjances, assassinats i sang a dojo. És el missatge que desprèn la novel·la El somni de Farringdon Road, la primera que escriu el polític i assagista AntoniVives, un dels relats més profunds, extensos i globals dels publicats fins ara a Catalunya sobre la Guerra Civil. Una novel·la èpica, on es descriuen amb tota mena de detalls des de les batalles més sangonoses i les morts més cruels fins a l’adoctrinament de cada facció ideològica per convèncer tothom a l’hora de allistar-se a matar.

Més de dos bàndols

I no hi ha només dos bàndols en combat, sinó faccions que fan la seva pròpia guerra fratricida i suïcida contra els seus companys republicans. Una lluita cruel, d’una violència tan bestial com gratuïta, present en tots dos bàndols en combat. Sense obviar, això sí, que els responsables primigenis de tantes crueltats i misèries van ser els militars rebels que es van subvertir contra l’ordre democràtic vigent. On hi són també presents els traïdors i hipòcrites que van enviar a la mort tants somnis de llibertat i justícia, per obtenir beneficis materials i de poder. Uns somnis de llibertat i justícia exemplaritzats en el llibre per les Brigades Internacionals, que van venir a oferir la seva vida per evitar el triomf del feixisme al món i van haver de lluitar a la vegada contra un exèrcit ben organitzat i armat i amb la pobresa intel·lectual i moral d’una part dels seus dirigents i companys d’armes. Unes persones vingudes d’arreu del món que van allistar-se i van oferir la seva joventut per la defensa dels principis bàsics de la democràcia i que el novel·lista homenatja amb una gratificant valoració del seu altruisme heroic.

Contrapunt amorós

Comacontrapunt a laguerra, a tanta sang, misèria i destrucció física i moral, hi trobem en la novel·la la història d’un amor sublim, visvisceral, tan intens en l’absència forçada dels amants com en les trobades furtives, tan encallat pels codis morals de l’època, que no acceptava matrimonis entre classes socials diferents, com desencallat per la força intensa de la passió. El somni de Farringdon Road es presenta com l’àlbum i la memòria guardats fins al 2000 al centre de reclutament dels voluntaris anglesos de les Brigades Internacionals de Londres. Entre els papers, es pot reconstruir el diari del protagonista de la novel·la, Pau Capdevila, un jove i humil advocat barceloní, escèptic davant els futurs gloriosos que prometen els partits i sindicats d’esquerra, i que es troba immers en el conflicte gairebé sense voler. Home de pau que es veu obligat amatar perquè una malaltia el deixa enmig dels combats més ferotges i l’amor el porta a infiltrar-se fins i tot en territori enemic. També es veurà forçat a infiltrar-se com a voluntari albanès en territori amic, ja que anirà a lluitar amb el nom de Víktor Rama a les unitats de les Brigades Internacionals,amb canvi de personalitat, per evitar l’odi a mort d’un oficial del seu mateix regiment. La història del protagonista i de tots els que l’envolten reflecteix els milers de persones que es van trobar entre dos focs i que eren incapaços d’entendre tant la revolta militar com la quantitat de víctimes innocents que van morir en els dosbàndols, molts sense ni tan sols saber-ne el perquè. L’autor diu que ha volgut reflectir com va viure la guerra la bona gent de creences religioses, fidels a la República i idees lliberals que van ser represaliats amb un reguitzell d’acusacions sense sentit. La realitat va més lluny, ja que la novel·la aconsegueix acoblar centenars de peces d’un puzle ben construït, que permet en una visió global de la guerra i també les diferents maneres d’afrontar-la. I aquest mural, amb una estructura temàtica enginyosa, és explicat amb un llenguatge planer i dinàmic, visual, amb escenes d’horror cinematogràfiques, amb accions brutals detallades, sense condicionaments a la carrincloneria, però sense cap acarnissament gratuït. I amb protagonistes de la guerra amb noms i cognoms.

Referents reals

En el front, Pau Capdevila viu la mort misteriosa de Durruti, manté converses amb Hemingway, demana ajut i consell a escriptors com ara Joan Sales, Carles Riba i Josep M. de Sagarra i explica com es van aprofitar de la sang de tanta guerra i violència traïdors com Justo Bueno. I troba comprensió en la convivència al front amb personalitats reconegudes de les Brigades Internacionals, potser els únics herois d’un llibre d’antiherois. I el més important: ens trobem amb un llibre de pau, tolerància i altruisme que et convida a cridar ben alt un mai més a tanta crueltat i vilesa. Una obra molt recomanable per a lesnovesgeneracions, perquè puguin comprendre la Guerra Civil. Fins i tot per als amants dels llibres d’història, que ja saben tots els detalls del conflicte. Perquè no ésun llibre d’història, sinó un relat per entendre d’una vegada per totes les absurditats, violències i roïneses d’aquesta guerra, de totes les guerres.

Tornar