Documentació
L'esperit del Xino
El jardí del darrere del bar Ciutat Vella, amb els seus presseguers, alvocats i un gessamí que s'ensumava a diverses illes, va desaparèixer el febrer del 2004 engolit pels buldòzers. Era l'últim rastre del Raval xino que quedava dret a l'Illa Robador. Uns anys després, l'artista francesa Adèle O'Longh (Valènce, 1974) ha rescatat un barri que ja no existeix a De Beauchastel a Barcelona (La Magrana), un projecte compost d'un llibre i un DVD gravat entre el 2001 i el 2003 des del balcó del número 2 del carrer de Sant Rafael, al costat de Robadors, on vivia l'autora.
Durant cinc anys, O'Longh va observar cada dia un Raval en plena transformació. "Tot el meu paisatge anava desapareixent i no s'hi podia fer res --explica--. Recordo una veïna ja gran que havia viscut al barri tota la vida. Era un divendres i encara era a casa seva, però el dilluns ja no. El seu gat es va quedar miolant sol a la teulada". Adèle viu ara al barri de Gràcia i no posa els peus al seu antic barri. Només ha tornat al carrer de Sant Rafael per fer-se la fotografia que acompanya aquest reportatge.
"Vaig deixar el Raval perquè els antics veïns se'n van anar i es va quedar trist --diu--. Jo m'estimava molt aquest barri, malgrat que la gent s'ho passa malament. Sempre hi havia moltes històries per explicar, però quan s'expulsa els que les expliquen, es mata l'esperit de la ciutat".
No hi ha espai per al romanticisme a De Beauchastel a Barcelona, que està protagonitzat per una noia i el seu avi que comparteixen pis al número 2 del carrer de Sant Rafael. Mentre l'avi recorda el seu passat, la noia és testimoni de desallotjaments i enderrocs, de baralles de carrer i de la mala vida dels menors que esnifen cola al jardí abandonat del bar Ciutat Vella. Així, la desaparició del passat de l'avi corre paral.lela a la del barri.

El vídeo com a arma
Un dia de l'any 2001, Adèle va sentir un veí que cridava. Bienvenido amenaçava de llançar-se al buit si el desallotjaven per la força del seu pis. Ella va córrer a buscar la seva càmera de vídeo i ja no la va deixar anar durant tres anys. La protesta de Bienvenido és la primera escena de Desde mi ventana, el DVD que acompanya el llibre: "Pensava que s'havia de fer, que havia d'actuar sobre el que estava passant en la meva vida quotidiana. Però alhora estic d'acord amb l'avi del llibre que no s'ha de filmar la gent sense que se n'adoni".
Aquest llibre-DVD és una aposta de l'editorial La Magrana: "Per mi era molt important que sortís en català, encara que jo no el parli --insisteix l'autora, que va escriure l'original en francès--. Som a Catalunya i aquest és un llibre molt de Barcelona".
Tornar