15è. aniversari (1999 - 2014)
 
 

Documentació

La colla d'en Pitus es queda òrfena

Article publicat al diari “Avui” el 08/12/07 per Andreu Sotorra

Mor als 79 anys l'escriptor Sebastià Sorribas, l'autor d''El zoo d'en Pitus', un dels grans 'bestsellers' de la literatura infantil catalana

La colla d'en Pitus s'ha quedat òrfena. Sebastià Sorribas, autor d'El zoo d'en Pitus, un dels bestsellers de la literatura infantil catalana, va morir dijous a la nit, a l'Hospital Clínic de Barcelona, als 79 anys, a causa d'un aneurisma aòrtic. Aquest dissabte, a les 14.00 h, té lloc una cerimònia de comiat al tanatori de Sancho de Ávila.

Sorribas ha estat un dels pioners en el renaixement de la literatura infantil catalana. Vinculat al moviment Rosa Sensat, del qual va ser cap de publicacions, havia estat estretament lligat al món dels joves a través de l'ensenyament i grups d'esplai a Can Tunis i el Polvorí. Llicenciat en història, alguns dels seus llibres reflecteixen aquesta faceta, com Viatge al país dels Lacets, versionada en una sèrie d'animació per D'Ocon Films.

La seva formació, a cavall entre Sallent, d'on era el seu pare, i el Barri Xino de Barcelona, s'ha vist també reflectida en els seus llibres. Als anys 60, va treballar a l'empresa Motor Ibérica, on la revista que s'hi feia convocava un concurs de contes. El va guanyar dos anys. Va deixar llegir els contes a Paco Candel, veí i amic seu, i va ser ell qui el va empènyer a fer-ne una novel·la que guanyaria el Folch i Torres el 1965. Era El zoo d'en Pitus, portada fa quatre anys al cinema per Mireia Ros.

Va ser a La Galera on va publicar altres títols, com una seqüela d'El zoo..., Festival al barri d'en Pitus (1969), i Els astronautes del «Mussol» (1972), La cinquena gràcia de Collpelat (1983) i La Vall del Paradís (1985). Paral·lelament, publica també llibres divulgatius (Visions d'història de Catalunya, Barcanova). Ha rebut premis com el de Literatura Infantil de la Generalitat, el Crítica Serra d'Or i la Creu de Sant Jordi.

Entre 1985 i 2002, una malaltia a l'esquena li va impedir escriure. Després d'una intervenció, però, feia quatre anys que havia reprès amb entusiasme la feina. Entre les publicacions més recents: En Luka i la Maria al País Vermell i En Roman i la guerra (Barcanova, 2006) i Prop del llac (Baula, 2007), així com unes memòries centrades en la joventut del seu Barri Xino (Barcanova).

L'any passat es va celebrar l'Any Sorribas amb motiu del 40è aniversari d'El zoo d'en Pitus, un bestseller amb quaranta edicions i més de 300.000 exemplars venuts. L'aniversari va fer que en un any es venguessin més de 30.000 llibres.

El zoo d'en Pitus narra la història d'una colla del barri del Raval que munta un zoològic per recaptar diners per pagar el viatge a Suècia d'en Pitus, el més petit, perquè està malalt i només el pot curar un metge suec.

Lara Toro, directora editorial de La Galera, va dir ahir a l'AVUI que Sorribas "ha estat un escriptor que ha impregnat les seves novel·les de contingut però també d'un subtil sentit de l'humor". L'editora va remarcar que Sorribas va col·laborar intensament en l'aniversari i que es va poder veure "la seva capacitat de connexió amb els lectors més petits".

Tornar