15è. aniversari (1999 - 2014)
 
 

Documentació

Sorribas, el creador d''El zoo d'en Pitus', mor als 79 anys

Article publicat al diari “El Periódico” el 08/12/07 per Ernest Alós

Per un cop, els homenatges van arribar a temps. Sebastià Sorribas, l'autor del clàssic infantil en català El zoo d'en Pitus, va morir ahir als 79 anys a Barcelona per un aneurisma a l'aorta. Fa només mig any es va tancar l'Any Sorribas, en què va rebre el reconeixement de més de 250 escoles i milers de nens. Es va celebrar així el 40è aniversari de la publicació d'un llibre llegit per una generació rere l'altra, després de superar els 330.000 exemplars venuts, que el converteixen en la tercera obra literària en català de més difusió després de La plaça del diamant, de Mercè Rodoreda, i el Mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo.
Al seu llibre més emblemàtic, protagonitzat per una colla que organitza un zoo al carrer per recollir diners i poder enviar el seu amic Pitus a Suècia per rebre tractament, Sorribas va bolcar la seva experiència infantil als carrers del Raval --ell en diria Xino--, de Sallent, on va passar part de la seva infància, i dels barris de Can Tunis i el Polvorí, on va treballar amb grups de nens i joves. Segons Sorribas, els mestres que segueixen recomanant el seu llibre li explicaven que seguia sent vigent "perquè està escrit en un llenguatge pla i a més és un cant a l'amistat i a la solidaritat".
El zoo d'en Pitus, amb què va guanyar el premi Folch i Torres de 1965 i va inaugurar l'emblemàtica col.lecció Els Grumets de l'editorial La Galera, va ser la seva primera obra. La va escriure després que el seu veí Paco Candel l'animés a perseverar en la literatura infantil quan va haver llegit un conte que Sorribas va presentar a un concurs de la fàbrica on llavors treballava, Motor Ibérica. Un lloc que va comparar amb "un camp de concentració" i del qual va sortir per treballar a l'editorial Laia, estudiar Història, passar només tres anys en la docència i exercir de cap de publicacions de Rosa Sensat. Els problemes de salut li van impedir escriure durant 12 anys, tot i que l'any passat va publicar una novel.la amb elements autobiogràfics, Amb X de Xino.

RECONEIXEMENT

Marta Vilagut, presidenta del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, va recordar que
Sorribas "ha estat un referent per a tres generacions de lectors com a poc". L'escriptor Joaquim Carbó va celebrar que "molta gent jove" hagi seguit el camí de Sorribas: Josep Vallverdú, Emili Teixidó i ell mateix, a qui va comparar amb "una espècie de D'Artagnan i els tres mosqueters", una generació que van recuperar la literatura infantil en català i que "ja s'acaba".

Tornar