15è. aniversari (1999 - 2014)
 
 

Documentació

"No crec en l'escriptura complaent"

Article publicada al diari “Avui” l’11/01/07 per Noemí Bibolas

Jordi Sierra i Fabra considera que hi ha massa censura en el món de la literatura infantil i juvenil

Jordi Sierra i Fabra (Barcelona, 1947) és autor d'una llarga bibliografia sobre música, amb més de 30 volums de biografies i amb títols sobre història com ara Historia de la música rock, el Diccionario de los Beatles i La era rock 1953-2003. Com a autor literari es va iniciar amb la literatura per a adults i l'any 1978 va quedar entre els finalistes del premi Planeta, que va guanyar Joan Marsé. Però davant les dificultats de publicar, l'any 1981 es va presentar al premi Angular de literatura juvenil amb la novel·la El cazador, i el va guanyar. Començava una carrera que el portaria a ser traduït a més de 25 idiomes, a guanyar nombrosos premis (Angular, Vaixell de Vapor, Columna Jove, Edebé, Muntaner i Joaquim Ruyra), a ser considerat un dels autors més llegits en el seu gènere i a ser candidat al premi Andersen. Si li diuen que escriu massa respon que és el que més li agrada. Ho fa sense pensar si escriu per a joves o per a adults, però es considera un autor compromès i que defuig la literatura complaent. Satisfet amb el fet de poder comptar amb un públic que es renova cada cinc anys, ha creat una fundació amb una seu a Barcelona i una altra a Medellín (Colòmbia) per impulsar la literatura i els joves escriptors. Com a autor de narrativa per a adults, ha guanyat els premis Nèstor Luján de novel·la històrica 2004 amb La pell de la revolta i el Fiter i Rossell 2005 amb Sinaia. Jordi Sierra i Fabra en aquests moments arriba als 8 milions de llibres venuts a l'Estat espanyol.

Què diferencia la literatura infantil de la juvenil i la d'adults?

La infantil té uns trets específics, perquè el llenguatge ha de ser l'adequat a l'edat i ve determinat per la mateixa història. La literatura juvenil és un terme inventat per definir un cert tipus de llibres. És una etiqueta. Si escric un llibre amb un protagonista de 12 o 18 anys, per dur que sigui el llibre, me'l publicaran en una col·lecció juvenil.

Va quedar entre els finalistes d'un premi Planeta... Què el va portar a dedicar-se a la literatura juvenil?

I l'any següent vaig guanyar l'Ateneo de Sevilla! Però a l'hora de publicar el següent llibre, El cazador, l'editorial Planeta el va rebutjar. Tot i que no era un llibre gens juvenil, em vaig presentar al premi Gran Angular, i el vaig guanyar. Això va ser la clau. L'editorial SM em va obrir les portes.

Què es proposa, quan escriu?

Escriure és el que més m'agrada de la vida. La meva obra juvenil és bastant dura, perquè sóc un autor compromès amb el meu temps. Explico el que veig, agradi o no. No crec en l'escriptura complaent.

Publicar per a joves i per a nens a vegades suposa enfrontar-se a certs tabús editorials. Hi ha censura editorial?

Hi ha un bon nivell editorial i magnífics professionals. Però la censura existeix. I la censura porta a l'autocensura, que és el pitjor. Hi ha massa escoles i associacions de pares que no volen obres que facin pensar els nois. Temes com ara l'homosexualitat i el sexe estan mirats amb lupa, si no prohibits.

Està content de l'acollida dels seus llibres?

Si diuen que sóc l'autor juvenil més llegit a les escoles i el que més llibres ha venut a l'Estat espanyol, deu ser per alguna cosa, però no hi dono més importància. Escric i prou. Tinc un públic que es renova i em tria com un dels seus preferits una vegada i una altra. Fantàstic! Però res més. La crítica també m'ha tractat sempre molt bé. L'únic que se'm retreu és escriure tant...

Què n'espera de la Fira de Frankfurt?

És un tema tabú. El 2004 es van equivocar amb la Fira de Guadalajara a Mèxic. No hi van convidar cap escriptor infantil i juvenil. Hem de tenir en compte que aquest gènere representa un 30 per cent del total de llibres venuts. El 2007, no tinc ni idea del que pot passar...

Per què va crear la Fundació? Com funciona? N'està content?

Fa 20 anys vaig dir que un dia tindria una fundació per als milers de nois i noies que escriuen. Ha estat el meu darrer somni fet realitat. A Barcelona convoco el premi literari Jordi Sierra i Fabra per a menors de 18 anys. El guanyador s'endú 3.000 euros, i l'editorial SM publica el llibre per a tot el món. A Colòmbia hem creat la Fundación Taller de Letras Jordi Sierra i Fabra. Allà fem arribar llibres a les escoles, formem professors, bibliotecaris, fem tallers... Escric llibres durs sobre nens amb problemes i no em semblaria bé comprar-me un cotxe nou cada any amb els drets d'autor d'aquests llibres.

Tornar