15è. aniversari (1999 - 2014)
 
 

Documentació

Arriba un inspector

Article publicat al diari “Avui2 el 22/02/07 per Lluís Martínez

L'inspector Marc Sergiot, una creació del professor d'institut Jordi de Manuel (Barcelona, 1962), va en camí de convertir-se en un altre referent de la novel·la policíaca catalana. Els lectors van tenir el gust de coneixe'l a L'olor de la pluja, una història entre la ciència-ficció i la novel·la policíaca ambientada en una Barcelona del futur en la qual s'amunteguen els refugiats que fugen de la sequera. Marc Sergiot torna a aparèixer en la recent El raptor de gnoms, una història ambientada a Barcelona i a Collserola que passa en l'actualitat.

Jordi de Manuel vol demostrar, i ho aconsegueix, que les novel·les de gènere, de vegades menyspreades, són perfectament útils per plantejar dilemes morals i ètics, de l'estil de si una persona es pot prendre la justícia pel seu compte.

A 'El raptor de gnoms', els personatges principals són un croat excombatent de la guerra de Iugoslàvia, esdevingut segrestador i alliberador a Collserola de nans de jardí, i l'inspector Marc Sergiot, que investiga la mort d'un traficant de drogues impune. L'excombatent i l'inspector protagonitzen històries plenes de girs inesperats que acaben confluint.

És lícita la justícia directa? Jordi de Manuel no respon a la pregunta; espera que ho faci el lector. L'altre missatge de la novel·la és ben clar: les guerres, totes les guerres, són absurdes.

Aquestes dues no seran les últimes aventures protagonitzades per aquest inspector de policia maltractat pels seus caps més directes, una situació que sembla que s'està posant de moda en aquesta classe d'històries policíaques. Ara mateix, De Manuel perfila una història que estarà ambientada en la Galícia incenciada de l'estiu passat. A l'autor li agrada fer aparèixer els colors als títols de les seves creacions. Hi ha, per exemple, les novel·les Cabells porpres, Tres somnis blaus i Cels taronges. En la tercera història de Marc Sergiot, que sortirà en data indeterminada, el color verd hi jugarà un paper important.

Tornar