15è. aniversari (1999 - 2014)
 
 

Documentació

A.B.

Article publicat al diari “Avui” l’11/01/07 per Màrius Serra

En la seva última novel·la, Inquisitio (Columna, 2006), Alfred Bosch parteix del cas real de Gaietà Ripoll, el darrer condemnat a mort per la Inquisició, per bastir una història d'intriga situada en una València convulsa a finals del segle XIX. La lluita entre els bàndols conservador i liberal es focalitza en la figura del mestre lliurepensador Ripoll, a qui només defensa el pare Llorenç Ramo, un clergue corsecat per la culpa que es troba involucrat en una espècie de lògia ultracatòlica estesa per València.

La trama que desenvolupa Bosch recolza en una investigació que pren la forma de desxiframent. Hi ha les misterioses inicials U.M., el símbol de l'espasa flanquejada per dues ales d'àngel, algunes inscripcions, missatges encriptats i una il·lustrativa projecció topogràfica d'una constel·lació que situa els partidaris del Sant Ofici en el plànol de la ciutat de València.

Sense girs argumentals espectaculars ni grans cops d'efecte, el lector es veu empès a especular, amb el pare Ramo, sobre el sentit dels diversos enigmes que van apareixent. U.M. pot voler dir "Us Miro"? o "Ubique Michael", "Ultra Michael", "Ultor Michael", "Umbra Michaelis", "Ursa Maior", "Ursa Minor"... L'ús de la criptografia pren un caràcter una mica més sofisticat amb els missatges en clau del llibreter liberal Cabrerizo. Aquest constitucionalista trafica amb materials prohibits i els envia "a un amic meu enigmista" de Vitòria perquè els encripti. Quan el pare Ramo accedeix a un dels criptogrames, troba que és ple de lletres sense ordre aparent amb alguna xifra inserida. L'única pista que té és un exemplar de la Pepa, la Constitució de Cadis, que els conservadors consideren infame. Es fixa que les pàgines del text encriptat van numerades amb lletres, "segurament amb nombres romans, però del tot alterats: VJJ, AWJ", i que la lletra J es repeteix força, de la qual cosa dedueix que es deu correspondre al número u, la I romana. Després intueix quina pot ser-ne la clau. Ordena l'alfabet damunt la primera frase de l'article més controvertit de la Constitució (el que estableix que la sobirania no emana del rei ni de la divinitat, sinó del poble) i estableix l'equivalència de cada lletra. La frase comença "La soberanía", de manera que L=A, A=B, S=C, O=D... Amb aquestes eines ataca les lletres que encapçalen el full que du una J solitària al capdamunt -CBIWD WGJEWIBA PF AB JIWW- JCJVJDI- i n'extreu un missatge més o menys entenedor, malgrat les W: EL SANWO WRIBWNAL DE LA INWWISICION... L'ús dels mecanismes criptogràfics no va gaire més enllà, però atraurà els amants de l'enigmística.

Tornar