15è. aniversari (1999 - 2014)
 
 

Documentació

Un recull de contes de Pau Vidal sobre Ciutat Vella, premi Documenta

Article pubicat al diari ”Avui” el 22/11/02 per Thaïs Gutiérrez

Amb el rerefons dels canvis de Ciutat Vella, Pau Vidal ha construït un llibre de sis relats sobre aquest barri, la ciutat, les persones i com els canvis "estan convertint Barcelona en un parc temàtic". El periodista i escriptor Pau Vidal viu des de fa quinze anys al Raval, aquest microcosmos dins de Ciutat Vella que abans era conegut com a Barri Xino; ha estat durant aquest temps testimoni de les transformacions urbanístiques que ha viscut el barri. A través d'aquesta mirada privilegiada, Vidal ha escrit un llibre de denúncia contra la política urbanística de l'Ajuntament,"que està convertint, cada dia més, la ciutat en un parc temàtic", i que està provocant "que quan surts de casa al matí et trobes un edifici menys que el dia anterior,i així successivament".

El llibre, presentat sota el títol d'Home les, ha guanyat el premi Documenta, que atorguen editorial Empúries i la llibreria Documenta i que està dotat amb 7.000 euros. Bernat Puigtobella, membre del jurat, va ressaltar ahir que la decisió havia estat unànime i que el jurat havia valorat sobretot l'interès que té el llibre de Vidal pel fet que "parla d'un món que desapareix a través de personatges que poblaven aquest lloc", i d'aquesta manera "fa una crítica al sistema de poder davant del qual l'home està indefens".

Home les està format per sis narracions, cada una dedicada a un edifici desaparegut del mapa de la ciutat, des de l'antic Liceu fins a un bar anomenat "Pay-Pay", i que tenen en comú el buit que han deixat al ser destruïts "per la pressió d'interessos econòmics", ja que, segons l'autor, "els únics beneficiats d'aquests canvis són els polítics i a sobre ens volen vendre la moto que ens beneficien a tots".

D'altra banda, Vidal ha dut a terme un exhaustiu procés de documentació per escriure les històries, que passa, tal com explica ell mateix, "per hemeroteques i arxius i alhora cues al mercat i a les botigues del barri per escoltar les històries que hi explica la gent".

Tornar