15è. aniversari (1999 - 2014)
 
 

Documentació

Verdaguer, de moda

Article publicat al diari “Avui” el 14/04/02 per Jordi Capdevila

“Verdaguer ven molt”. Aquesta afirmació la va fer Isidor Cònsul en l'acte de presentació de totes les novetats de l'Any Verdaguer: de moment, divuit nous volums que o bé són una reedició crítica dels seus llibres o bé parlen de la seva obra i figura. L'afirmació de Cònsul té valor doble ja que és especialista en Verdaguer i ha preparat tres dels llibres que surten a la venda. A més, és editor de Proa, una de les editorials que treu més llibres verdaguerians aquest any.

Però ha estat l'editorial Tusquets la primera que ha començat a assaborir la moda de l'Any Verdaguer. Aquest segell va decidir al gener obrir una col·lecció en català amb En defensa pròpia, que incloïa sis articles inèdits del poeta. En només tres mesos s'han venut 7.000 exemplars del volum i està en les llistes de llibres d'assaig més venuts. Tusquets treu una quarta edició aquesta setmana perquè es pugui trobar per Sant Jordi.

Ara també acaba de sortir la tercera edició de Totes les rondalles (Proa), preparada per Andreu Bosch i Rodoreda, un llibre que aplega les rondalles, llegendes, anècdotes i exemples morals, alguns d'ells inèdits. I també s'ha fet la segona edició de Pàtria (Edicions del 1984), preparada per Narcís Garolera.

El bon ritme de venda dels llibres del poeta fa que Víctor Batallé, comissari de l'Any Verdaguer, cregui que ja s'ha acomplert un dels objectius de l'efemèride, el de "separar la persona de l'obra". Batallé també creu que l'edició i èxit de les seves obres augmentarà en haver-hi més oferta al mercat, i destaca també la inclusió de Verdaguer en els programes d'activitats escolars.

Una rèmora de l'Any Verdaguer és l'ombra gegantina que li està fent l'Any Gaudí. Però tampoc això no sembla preocupar ja que la commemoració gaudiniana està superant amb escreix totes les previsions.

18 NOVETATS EN MIG ANY

A LA VENDA

En defensa pròpia (Tusquets), en versió de Narcís Garolera. Document periodístic cabdal en què Verdaguer es defensa d'unes acusacions desproporcionades. Va sortir el gener passat i va per la quarta edició.

Pàtria (Edicions del 1984). Edició crítica de Narcís Garolera. Reproducció del text de la primera edició del llibre, única publicada en vida de Verdaguer. Va sortir a la venda el febrer passat i se n'ha fet la segona edició.

Petita història de Jacint Verdaguer (Editorial Mediterrània), de M. Carme Rosés, amb il·lustracions de Pilarín Bayés. Recorregut per la vida de Verdaguer adreçat a nens i nenes. Tercera edició el febrer passat.

Canigó (Proa). Adaptació d'Artur Martorell amb il·lustracions de Carme Peris per a infants. N'ha sortit la quarta reimpressió al març.

Els bordons de l'arpa (Proa). Antologia de Verdaguer a cura d'Isidor Cònsul amb objectiu divulgador. La tercera edició es farà després del Dia del Llibre.

Verdaguer. Vida, passió i mort, de Joan Castellar-Gassol (Edicions de 1984). Biografia divulgativa del poeta a l'abast del gran públic. Va sortir el febrer d'aquest any.

L'Atlàntida (Quaderns Crema). Versió crítica de Narcís Garolera a partir de les edicions en vida de Verdaguer. Acaba de sortir.

Verdaguerianes (Dínsic Publicacions Musicals). Música de Francesc Vila. Quadern de textos amb lectura musical de tres composicions del poeta: Sobre el pit, Entre lliris i Cançó de rossinyol. Publicat el febrer passat.

A PUNT DE SORTIR

Sant Francesc (Eumo Editorial). Edició crítica a cura d'Isidor Cònsul. Acull Sant Francesc s'hi moria (1869-1874), els romancets de Salteri franciscà (1882) i els Poemes (1895), on Verdaguer va interioritzar les essències del franciscanisme. Sortirà al maig.

Jacint Verdaguer / Joan Maragall. Joc de miralls. (Enciclopèdia Catalana / Diputació de Barcelona). Selecció de textos poètics feta per Isidor Cònsul on els dos autors tenen visions paral·leles. A la venda al maig.

Jacint Verdaguer, l'home que creava noms (Eumo editorial), de M. Carme Bernal i Carme Rubio. Biografia il·lustrada adreçada a infants de 8 a 12 anys. Sortirà el mes vinent.

De Canigó a l'Aneto (Pagès Editors), amb acotacions de Curt Wittlin, gravats de Gustave Doré i revisió de Narcís Garolera. Recull dels Quaderns de Verdaguer en les seves excursions pels Pirineus.

El meu Verdaguer (La Campana), de Josep Maria de Sagarra. Reecidió de l'obra que Sagarra va escriure sobre Verdaguer. Sortirà al voltant de l'estiu.

Antologia (Barcanova), a cura de Joan Vilamala. Tria de 43 poemes dirigits al públic jove. Sortirà al setembre.

L'Atlàntida (Eumo Editorial). Edició crítica de Pere Farrés. Es basa en dos manuscrits acabats de l'obra i de totes les edicions publicades en vida del poeta. Sortirà a l'octubre.

Pàtria (Eumo Editorial). Versió crítica feta per Ramon Pinyol que conforma un repertori complet de la poesia civil de Verdaguer. Sortirà el mes vinent dins de l'Obra Completa.

Canigó (Proa). Edició de Llorenç Soldevila. Un llibre pensat per facilitar la lectura als escolars i al públic en general. Apareixerà al juny.

Totes les rondalles (Proa). Edició divulgativa dels textos rondallístics de Verdaguer a cura d'Andreu Bosch i Rodoreda. Sortirà aquest mes.

Tornar