15è. aniversari (1999 - 2014)
 
 

Documentació

El retorn de Montalbán a la novel·la dita 'seriosa'

Article publicat al diari “Avui” el 11/04/02 per Lourdes Domínguez

Manuel Vázquez Montalbán (Barcelona, 1939) no deixa descansar els seus seguidors. L'any passat sortien al mercat editorial Diccionario de cocina de Carvalho i Ars Amandi , un llibre en què recollia totes les seves poesies de temàtica amorosa i que alhora incloïa textos inèdits. També no fa gaire publicava la novel·la sobre els Borja César o nada i els assajos Y Dios entró en la Habana i La literatura en la construcción de la ciudad democrática . ¿Qui pot dubtar, doncs, que Manuel Vázquez Montalbán sigui un autor prolífic? A més a més de ser poeta i assagista, com a novel·lista, és autor de títols tan coneguts com Los mares del sur, Galíndez , El pianista i El estrangulador .

La llista ara ha augmentat amb Érec i Eníde , una obra en què Montalbán actualitza la història de la primera de les cinc novel·les que l'escriptor francès del segle XII Chrétien de Troyes va escriure sobre el cicle artúric.

L'Érec de l'Edat Mitjana és un membre de la Taula Rodona que descura la seva activitat guerrera després de casar-se amb Enide. Davant les recriminacions dels seus companys d'aventures passades, opta per fer un viatge en què haurà de defensar la seva dona de tots els perills que es vagin presentant, demostrant així, i diàriament, el seu amor per ella. A l'Érec y Eníde de Montalbán, en canvi, el protagonista és un vell catedràtic especialista en literatura artúrica que no s'adona que les veritables històries de la nova cavalleria són al carrer i en la seva pròpia família. No hi falten ni l'últim crit en tecnologia farmacèutica (ens referim a la Viagra) ni personatges secundaris que al·ludeixen a polítics actuals com ara Manuel Fraga Iribarne i la ministra Pilar de Castillo.

Evidentment, no podíem acabar aquest article sobre l'obra de Vázquez Montalbán sense referir-nos al seu personatge més conegut: el detectiu privat Pepe Carvalho, un mite que va néixer editorialment el 1972 a Yo maté a Kennedy i que ha donat lloc a tot un cicle de novel·les policíaques que són, alhora, la crònica d'un temps. Alguns dels títols que han sortit a la llum en aquests més de 25 anys d'existència del famós personatge de ficció són: Asesinato en el Comité Central, La soledad del manager, La Rosa de Alejandría, Sabotaje olímpico, Los pájaros de Bangkok i Quinteto de Buenos Aires. El darrer títol d'aquesta sèrie és El hombre de mi vida, però, de fet, l'autor ja prepara la més que anunciada i esperada Milenio, volta al món a la manera de Phileas Fogg, amb el fidel Biscuter-Picaporte inclòs. Segons sembla, pot ser l'última novel·la en què Carvalho aparegui en el paper de detectiu privat. Però això no vol dir que sigui la fi d'aquest personatge, perquè a l'autor encara li queden ganes de desvelar-nos la seva infància i la seva joventut, als anys 60.

Deu ser dur matar un personatge que ha permès a Montalbán ser traduït a més d'una vintena de llengües i vendre uns quatre milions de llibres a tot el món.

Tornar