15è. aniversari (1999 - 2014)
 
 

Documentació

Surt l'edició crítica de Pàtria, l'obra més política de Verdaguer

Article publicat al diari “Avui" el 27/05/02 per J. Sunyer

L' any 1888 Jacint Verdaguer va publicar Pàtria, una antologia de la poesia civil que havia publicat des del 1865 a la qual hi va afegir alguns poemes inèdits. Ara, una bona colla d'anys després, Ramon Pinyol s'ha encarregat de publicar la primera edició crítica de Pàtria amb la intenció de posar a l'abast del lector una obra cabdal "tan per entendre Verdaguer com tot el segle XIX", remarca Pinyol.

El volum, a part de reproduir els poemes de Verdaguer, es complementa amb un estudi preliminar i tot un seguit de documents relatius a l'obra, a més d'unes detallades introduccions per a cadascun dels 46 poemes que formen el llibre. Aquest fet, "que diferencia una edició crítica d'una de convencional", facilita la comprensió dels textos i fa molt més accessible un Verdaguer que en ple segle XIX ja parlava de temes tan actuals com ara els transvasaments d'aigua: "A Barcelona en braços li porto el riu Noguera", escriu el poeta a Lo Farell. Per treure l'entrellat d'aquest vers, Pinyol explica que l'autorva remoure cel i terra fins que casualment va topar amb un llibre on es parlava d'un estudi per dur aigua des de la Noguera a Barcelona.

"Verdaguer feia literatura de tot i tenia una curiositat terrible", assegura Pinyol, que, a part d'aclariments d'aquest tipus, ha farcit l'edició crítica de multitud de dades que ajuden a entendre el perquè, el com i el quan de cada poema. Els lligams entre Pinyol i Pàtria ja vénen de lluny. "La meva vida està lligada a aquest llibre des de fa molt de temps", comenta el curador, que va conèixer el volum el 1986 i posteriorment es va convertir en el tema de la seva tesi doctoral.

Pel que fa al concepte de pàtria, Pinyol aclareix que la paraula "no tenia el mateix valor que ara" i que aleshores, almenys per Verdaguer, "englobava tot allò lligat a la terra", començant per la història i acabant per la fe religiosa. Segons Pinyol, a més, per Verdaguer "no hi ha una pàtria espanyola sinó que la pàtria és Catalunya". L'Estat, però, "sí que és Espanya i allà hi estem lligats per un cert destí comú i, sobretot, per la religió".

Pàtria, a part de ser un recull molt representatiu de l'obra verdagueriana gràcies a la seva amplitud cronològica, és també el llibre que conté alguns dels poemes més emblemàtics de l'autor amb èxits com l'oda "A Barcelona", l'elegia "La barretina" o "L'emigrant".

L'edició crítica de Pàtria, el quart volum que l'Editorial Eumo i la Societat Verdaguer publiquen en el marc de la col·lecció Jacint Verdaguer. Obra Completa, es va presentar ahir al migdia a la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles. L'acte va comptar amb la presència de Ramon Pinyol i del professor Pere Farrés, encarregat de fer la revisió del volum i curador de L'Atlàntida, que s'editarà la tardor vinent.

Tornar