15è. aniversari (1999 - 2014)
 
 

Documentació

Mor Jordi Sarsanedas, autor de referència i activista cultural

Article publicat a “El Periódico” el 17/11/06

El poeta i novel.lista Jordi Sarsanedas va morir ahir a Barcelona als 82 anys a conseqüència d'una llarga malaltia, segons van confirmar fonts pròximes a l'escriptor. Autor d'obres com El martell i La noia de sorra, va ser Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1994) i Premio Nacional de la Crítica pel Ministeri de Cultura (1999). Ferran Mascarell, conseller de Cultura, el va qualificar ahir de "clàssic imprescindible de la literatura catalana" i va destacar el seu perfil de "ciutadà compromès amb la comunitat".

Nascut a Barcelona el 1924, Sarsanedas es va llicenciar en Lletres per la Universitat de Tolosa i va exercir de professor de llengua i literatura francesa a Catalunya. El 1948 va publicar el llibre de poesia A trenc de

sorra, i el 1954 va reunir diverses narracions a Mites, el seu primer gran èxit, que el va situar com la primera revelació contista de la postguerra. La novel.la El martell (1956) va ser una altra obra de referència.

OBRA MOLT PREMIADA

Sarsanedas, que va cultivar tota mena de gèneres, va obtenir el 1981 el premi Josep Pla amb La noia de sorra i, el 1990, els guardons Lletra d'Or i Crítica Serra d'Or amb l'antologia de la seva obra poètica Fins a un cert punt (1945-1989), publicada per Edicions 62. Va dirigir i va interpretar obres de teatre com Primera història d'Esther i Cruma, i el seu nivell de francès, italià i anglès el va dur a traduir Vercors, Salinger i Espriu.

L'escriptor va participar en la reactivació cultural catalana en la postguerra com a redactor de la revista Ariel (1947-1951) i amb la publicació clandestina d'A trenc de sorra. En el seu gènere preferit, la poesia, destaca La Rambla de les Flors. El seu canvi de lèxic i formes d'expressió van marcar un punt d'inflexió en la poesia catalana de postguerra.

L'escriptor, que el 1983 va ser president del Pen Club català, va estar al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes i va ser soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Aquesta institució va destacar ahir la "gran imaginació" bolcada per Sarsanedas en tota la seva obra. Carme Arenas, secretària general del Pen Club català, va subratllar la lluita de Sarsanedas "per restablir les institucions catalanes després del franquisme".

Salvador Giner, president de l'Institut d'Estudis Catalans, va qualificar Sarsanedas d'"un dels grans escriptors de la literatura catalana contemporània", així com "un autèntic artesà" que va cultivar l'escriptura en català "en els moments més difícils". Oriol Bohigas, president de l'Ateneu Barcelonès, el va descriure com a "activista cultural" i va anunciar per a les "pròximes setmanes o mesos" un homenatge acadèmic de la institució cultural.

Els últims anys, Sarsanedas va intensificar el ritme d'escriptura i va publicar els llibres de poesia L'enlluernament, el cap del carrer (2001) i Com una tornada, sí (2003). El gener passat, Sarsanedas va ser guardonat amb un dels premis Ciutat de Barcelona per l'obra Una discreta venjança. La seva última aparició pública es va produir en la jornada del Dia del Llibre, el 23 d'abril, en què va firmar exemplars de les seves obres.

Tornar