15è. aniversari (1999 - 2014)
 
 

Documentació

Un flotador de luxe

Article publicat a a”El periódico" el 08/11/02 per Ramon Ventura

Si és cert que d'un cadàver a l'aigua se'n diu flotador, el protagonista de Serpientes en el paraíso passa a millor vida com un flotador de luxe en una piscina de Collserola. A través de la inspectora Petra Delicado i el seu adjunt Fermín Garzón, Alicia Giménez Bartlett (Almansa, 1951) investiga l'homicidi d'un prometedor advocat que va confiar en la seguretat d'una urbanització de luxe per viure feliç.

En la cinquena aventura d'un duet exitós a França, Alemanya i Itàlia, Giménez Bartlett defuig els actors típics del delicte més sòrdid i troba, darrere la fauna humana de l'alta societat de Barcelona, l'ombra d'un crim ordinari. Entre el relat policíac i la novel.la de costums, Serpientes en el paraíso basa la trama en una escenografia quotidiana i senzilla sense oblidar uns diàlegs excel.lents, un humorisme irònic i cínic, i una visió tràgica de l'existència: elements bàsics per a un suspens mediterrani.

L'autora sotmet els protagonistes a situacions que articula amb un guió formalment espontani, com si els fets es desenvolupessin al ritme de les emocions dels personatges: seducció, compromís, maternitat, aflicció, gelosia. Aquesta ficció li permet ocultar la mecànica elaborada i eficient d'un relat ben escrit, entretingut, dinàmic i original, que mostra una Petra Delicado diferent: més enllà de les seves manies, obsessions i contradiccions, la inspectora equilibra el seu caràcter en una personalitat més oberta, dinàmica i desencantada que desgrana sentiments.

Però és en aquestes emocions on està la part menys creïble d'una policia que repudia l'interrogatori amb intimidació, que prescindeix de confidents i delators i que parla de vostè als detinguts. Petra és un personatge de ficció ben construït que en aquesta novel.la es redimensiona després de l'ensucrada adaptació que en va fer la televisió.

Tornar